A költség- és környezetkímélő légtechnikai berendezések alkalmazásával az új építésű épületeknél reális alternatívává vált a teljes energetikai függetlenség.

Akár 20 százalékkal is csökkenthető a hővisszanyerős, automata üzemű szellőztető berendezésekkel a lakóépületek energiaszükséglete, ami a fűtési szezon beköszöntével ismét egyre fontosabb kérdéssé válik a lakásvásárlók között. A költség- és környezetkímélő légtechnikai fejlesztések a gázalapú fűtési rendszerektől való teljes függetlenség feltételeit is megteremthetik az új építésű épületeknél, a belső terek friss levegővel való folyamatos ellátása mellett. Azonban annak érdekében, hogy a hővisszanyerős rendszerek maximális energiahatékonysággal működjenek, minőségi megoldásokra és tökéletes kivitelezésre van szükség. Ma már adott a lehetőség a megújuló energiaforrások szellőztetésben való hasznosítására is, amellyel tovább csökkenthetőek az energiaköltségek.

A 2016-os fűtési szezon szeptember 15-i beköszöntével ismét egyre aktuálisabb kérdéssé válik az energia- és költséghatékony fűtés kérdése. Bár a felújítások és építkezések főszezonja hagyományosan a nyári hónapokra esik, az idei év eltér a trendektől, s az elkövetkező hónapokban a lakásépítések számának erőteljes felfutása prognosztizálható az állami lakásépítést ösztönző programoknak köszönhetően. Ezt valószínűsítik a Központi Statisztikai Hivatal adatai is, amelyek szerint tavaly az egy évvel korábbinál 30 százalékkal több, összesen több mint 29 ezer új építési engedélyt adtak ki Magyarországon, noha már 2014-ben is 26 százalékos növekedés volt tapasztalható ezen a téren.

passziv-haz

Az új lakóingatlan vásárlását tervezőknek fontos arra figyelni, hogy az újonnan épülő lakások és házak műszaki színvonalában hatalmas különbségek lehetnek. Ugyanis az elmúlt évek technológiai innovációjának köszönhetően mára Magyarországon is reális alternatívává vált a hagyományos fűtési rendszerektől, így a földgázhálózattól való teljes függetlenséget kínáló megoldások választása.
Az energia hatékony épületgépészeti rendszerek egyik kulcseleme az épületek gépi szellőztetése, amelynek révén egyszerre biztosítható a belső terek frisslevegő-ellátása és fűtése is, méghozzá költség- és energia hatékony módon. A szellőztetés elsődleges funkcióját friss, egészséges, szűrt levegő beáramoltatása, illetve a bent feldúsuló szennyező anyagok, a por, pára és a gombák eltávolítása adja.
A korszerű hővisszanyerős szellőztető rendszerek emellett önmagukban akár 20 százalékos megtakarítást tesznek lehetővé a három hideg téli hónapban és a klimatizálási igényt támasztó nyári meleg hónapokban egy olyan lakáshoz képest, ahol az ablak nyitásával szellőztetnek. A vonatkozó jogszabályok pedig 2021-től minden új építésű épület esetén kötelezően előírják a gépi szellőztetés beépítését idehaza is. Ennek alapján légtechnikai szakértőink arra számítanak, hogy az elkövetkező években folyamatosan erősödni fog a  légtechnikai megoldások iránti kereslet Magyarországon is.
Mivel ezek a légtechnikai berendezések komplex rendszert alkotnak, egyelőre leginkább az új építésű épületek tervezésénél jelentenek könnyen elérhető megoldást. Ugyanakkor teljes körű épületenergetikai korszerűsítés esetén meglévő épületekben is alkalmazható a technológia.

A szellőzőrendszerek kiépítése során kulcsfontosságú a beépített elemek jó minősége és a szakszerű kivitelezés. Ugyanis csak ennek révén érhető el, hogy a szellőztető rendszer légtömörsége tökéletes legyen. Amennyiben ugyanis a csőrendszer elemei nem illeszkednek egymáshoz tökéletesen, a kialakuló szivárgások miatt pontosan azt az energiamegtakarítást veszítjük el, amit a hővisszanyeréssel elértünk. Ezáltal az olyan új építésű épületek, ahol beszerelik ezeket a hővisszanyerő rendszereket, akár teljes mértékben függetleníthetőek lesznek az egyes fűtési rendszerektől, megtakarítva ezzel a gázhálózatra történő csatlakozás, a hálózathasználat és a tüzelőanyag beszerzésének költségeit is.